Katowice 2018

Winter swimming, v piatok 12.1.2018 sa výprava nášho Sportfanaticu zložená z plavcov Pinquins Dunajská streda a I.PKO Praha vydala na cestu polských Katowíc kde sa v sobotu 13.1.2018 konal doobeda pretek svetového pohára IISA  na 1km a poobede preteky Českého pohára v zimnom plávaní na tratiach 100,250,500,750 a 1000m. Šoférovania sa na dlhú cestu ujal Tibor Hideghéty aby sme si oddýchli pred ťažkou 1000 metrovou dvojkombináciou. Tento rok jazero naštastie nezamrzlo ako po iné roky aj ked teplota vody bola slušná okolo 2°C.

Ráno po príchode k jazeru bolo jasné, že konkurencia bude mimoriadne silná. Zišli sa tu plavci a plavkyne zo 7 krajín sveta od Poľska až po Argentínu.

Doobeda okolo 9:00 hodiny bol naplánovaný štart preteku svetového pohára IISA na 1km kde nastúpili za Sportfanatic reprezentant SVK, špičkový zimný a diaľkový plavec,držiteľ slovenského rekordu v preplavbe Gibraltáru a držiteľ slovenského rekordu v Ľadovej míli Richard Nyáry a český reprezentant, špičkový bazénový, zimný a diaľkový plavec, účastník OH v Pekingu,v súčastnosti reprezentačný tréner SVK dialkových plavcov,držiteľ piateho najrýchlejšieho času histórie na LaManche a držiteľ svetového rekordu Ľadovej míle, bronzový na 1km s posledných MS IISA v Burghausene Rostislav Vítek (nasadili sme na ťažký pretek tie naj esá našej zostavy). Najsilnejšieho súpera našim plavcom predstavoval štvrtý z posledných MS Holanďan Fergil Hesterman a podľa očakávania sa poradie v cieli potvrdilo. Na 1.mieste skončil Rostislav Vítek, 2.miesto obsadil Fergil Hesterman a na 3.mieste skončil Richard Nyáry! Fantastické naši dvaja plavci na medailových miestach. Gratulujeme obom!

Po obede sa už konal pretek Českého pohára kde sme mali obsadenie viacerích plavcov na viac tratiach a zase sme potvrdili vynimočnú kvalitu našich plavcov aj v rámci ČP.

V Českom pohári nastupujú naši plavci od decembra 2017 pod farbami klubu Sokol Hradec Králové a sú mimoriadnymi posilami od tejto sezóny. Rostislav Vítek pláva za klub I.PKO Praha.

Na štart 1000 metrovej trati sa opäť postavil už druhý krat za pár hodín Richard Nyáry a spolu s ním ďalší pokoritel kanálu Gibraltár aj Ľadovej míle Dezider Pék a obaja opäť potvrdili vysokú kvalitu, výbornú prípravu a kondíciu. Na 1000m Richard Nyáry skončil na 1.mieste a Dezider Pék na 3.mieste!

Na trati 750m sa predstavil Ondrej Pék taktiež pokoriteľ kanálu Gibraltár a Ľadovej míle a ako inak opäť sme medailovo zabrali. Ondrej potvrdil svoje nesporné kvality vynikajúceho zimného plavca a doplával na 2.mieste!

Okrem plavcov Sportfanaticu sa v Katowiciach predstavili ešte další  dvaja slovenský zimný plavci Tatiana Chudá kolegyňa zo Sokola HK na 500m žien krásne 3.miesto a Róbert Šupa z Fidesu na 1km nakoniec 9.miesto. Obom tiež gratulujeme!

Nakoniec sa vyhodnocovala kombinácia a tí najlepší ktorí si trúfli plávať v jeden deň 2x 1km v 2°C vode a opäť Richard Nyáry bodoval a zaslúžene bral pohár za 2.miesto v tejto veľmi náročnej kombinácii na ktorú si ani množstvo výborných prítomných zimných plavcov netrúflo.

Poďakovanie Leszekovi a Marekovi s pomocníkmi za výborné preteky aj premierové elektronické meranie časov.

Všetkým naším členom gratulujeme k vzornej reprezentácii nášho Sportfanaticu. VĎAKA!

Článok na Red Bull PL